Laboratori Biokimik dhe Hematologjik

Analiza biokimike

Nivelet e ngritura të bilirubinës në të rriturit zakonisht ndodhin kur mëlçia është sulmuar me hepatitin A, B, C ose nëse ka një bllokim në kanalin biliar me një gur ose tumor. Nivelet e ngritura të bilirubinës ndodhin edhe gjatë agjërimit të zgjatur dhe aktiviteteve të mëdha fizike. Nivelet e ngritura të bilirubinës mund të gjenden edhe me sindromën e Gilbert dhe sindromën Dubin-Johnson.

Nivelet e ngritura të triglicerideve të shoqëruara me kolesterolin e ngritur (sidomos LDL-kolesteroli) paraqesin rrezikun e aterosklerozës së parakohshme. Enët tona të gjakut bëhen më aterosklerotikë me moshën dhe, prandaj, do të ishte mirë nëse parandalojmë dhe nuk shtojmë faktorët e rrezikut (ushqimi yndyror:  proshutë, mish derri) që përshpejtojnë arteriosklerozën.

Nivelet e larta të kreatininës dhe ureve zakonisht janë rezultat i zvogëlimit të funksionit të veshkave. Reduktimi i shkallës së filtrimit glomerular tregon për zvogëlimin e funksionit të veshkave që mund të jetë rezultat i sëmundjeve të ndryshme të veshkave (p.sh. glomerulonefrit, azotemia renale, sëmundja kronike e veshkave), si dhe azotemia prerenale.

Enzimat janë biomolekula të proteinave që gjenden në të gjitha qelizat e trupit. Prania e tyre në qeliza varet nga proceset metabolike që ndodhin në indet dhe organet e caktuara, pasi enzimat janë biokatalizues të proceseve të ndryshme metabolike në trup. Për enzimat që sillen si biokatalizues, ato kërkojnë praninë e shumë vitaminave dhe oligoelementeve që krijojnë kofaktorët enzimë.